Állatgondozó

Mit csinál az állatgondozó?

A rövid válasz erre a kérdésre, így hangzik: feladata az állatok és környezetük ápolása, gondozása. Ez azt jelenti, hogy elvégezi az etetési, itatási, legeltetési, szaporítási feladatokat. Tisztán tartja az állatokat és lakhelyüket (trágyátlanítás, almozás stb.).

Bármilyen meglepő, de az állatoknak is van napirendjük. Például tudják, hogy mikor van etetés, itatás, vagy, hogy mikor hajtják ki őket a legelőre. Az ilyen, naponta azonos időben ismétlődő feladatokat pedig az állatgondozónak pontosan be kell tartania. Az állatgondozó emellett megfigyeli az állatok viselkedését, amiből következtet állapotukra, vemhességükre, tulajdonságaikra. Sőt tudnia kell üzemeltetni a munkájához kapcsolódó technikai berendezéseket is.

Az állatgondozó munkáját irányítás mellett végzi. Általában technikus, állatorvos, agrármérnök felügyelete alatt dolgozik egyedül, vagy kisebb csoportban.

allatgondozo.jpg

Hol, milyen körülmények között dolgozik?

Külső és belső helyszínen egyaránt. A gazdaságok, telepek épületeiben és a szabad ég alatt is van teendője. Ezért, ha állatgondozónak készülsz, számíts arra, hogy az időjárás szélsőségességét is el kell tudnod viselni.

Milyen érdeklődésűek válasszák ezt a pályát?

Azoknak ajánlott állatgondozónak menni, akik szeretik az állatokat és érdeklődnek a természetismeret, biológia iránt.

Milyen képességek fontosak ehhez a szakmához?

Ahhoz, hogy az állatokat el tudd látni, szükséges, hogy meglegyen az általános mozgásügyességed. Sokat kell emelni, cipelni, állni, görnyedni, gyalogolni. A gondozói tevékenység közepesen nehéz fizikai munkának számít. Emiatt fontos, hogy jó fizikai teherbírással, állóképességgel rendelkezz. Egy jó állatgondozó emellett türelmes, pontos, megbízható és fegyelmezett.

Milyen iskolában lehet állattenyésztő szakmát tanulni? Milyen tantárgyakat kell ott tanulni?

Az országban sok olyan speciális szakiskola van, ahol állatgondozó szakképesítést lehet szerezni. Ezekben az iskolákban szaktárgyakon tanulhatod meg az állatgondozás minden csínját-bínját. Ilyen tárgyak pl. a takarmányozástan, általános állattenyésztés, állatok egészségvédelme, állattartás épületei és gépei, anatómia és élettan stb. A képzés során jóval több gyakorlati foglalkozásod lesz, míg az úgynevezett elméleti tárgyakból jóval kevesebb.

Milyen feltételei vannak, hogy felvegyenek?

Az állatgondozó szakképesítés megszerzéséhez nem kell sem iskolai, sem szakmai előképzettség. Azonban az egészségügyi alkalmasság feltétele annak, hogy állatgondozó lehess.

Milyen állatgondozó foglalkozások vannak?

Felsorolunk néhány állattenyésztő-gondozó foglalkozást: szarvasmarhatartó- és tenyésztő, ellető tehenész, fejő, szarvasmarha-gondozó, szarvasmarha-legeltető (gulyás, csordás, pásztor), tehenész, tejmester, ellető kanász, hízósertés-gondozó, kangondozó, kocagondozó, malacnevelő, csikó gondozó, ménápoló, juhász, juhnyíró, juhgondozó, csirkegondozó, kacsagondozó, libagondozó, libahízlaló-tömő, kutyatenyésztő, nutriagondozó, nyércgondozó, nyúlgondozó. De az állattenyésztő-gondozó területhez kapcsolhatóak más jellegű szakmák is (például: állatkerti gondozó, méhész, kisállattenyésztő, kutyakozmetikus).