Biztonságtechnikai szakember (üvegfóliázó)

Az interjút Jacob Tamással készítettük.

A biztonságtechnika azt jelenti, hogy olyan fóliát (=síküvegfilm) kell felhelyezni az adott felületre, amelyet a biztosító is elfogad a biztosítás megkötésekor (pl. biztonsági rács helyett).

autóüveg, hő- fényvédő és biztonsági fóliák épületüvegre

palya_biztonsagi_1.gif

Melyek a szakma főbb tevékenységei?

 • Az üveg pontos méretének meghatározása
 • Szabásminta készítése, ami nagyon pontos számolást igényel, -mivel a fóliák mérete adott- ezért úgy kell számolni, hogy kevés hulladék maradjon.
 • Az adott felület (ablaküveg) letisztítása
 • Fólia leszabása, 2-2 cm ráhagyással
 • A felület befúlyása samponos vizzel
 • Fólia felterítése a felületre, ügyelni kell rá, hogy a védőfólia belül legyen
 • A fólia tökéletes, mm pontos leszabása az üveg méretére.
 • A fóliát leszedni az üvegről, figyelve arra nehogy megtörjük és az üveget újból letisztítani.
 • Ezután el kell távolítani a fóliáról a védőfólia réteget.
 • Majd a felületet újból be kell fújni samponos vizzel.
 • Újra felteríteni a fóliát és kikasírozni alóla a vizet (A víz aktiválja a fólián lévő ragasztóréteget.)

Milyen anyagokkal dolgozik?

USA Llumar márkájú síküvegfilm (fólia), mely hajszálvékonysága ellenére
– több rétegből (4-5-6) is állhat (pl.: hordanyag, szinezettanyag, oxidréteganyag, karcállóanyag, védőfólia, stb.).
– vastagsága lehet 25mikron – 275mikron (ezt a vastagságú fóliát csak ipari körülmények között lehet felrakni)
– fajtái:

 • autóüvegfólia- szakítószilárdsága ugyanolyan nagy mint az épületüveg – fóliáknak. Az autóüveg eleve egy szekuritív üveg (=nehezen lehet betörni) és erre felrakva egy vékony fólia ugyanolyan szakítószilárdságú lesz, mint a biztonsági épületüveg – fólia.
 • hő-fényvédő épületüveg fólia
 • biztonsági fólia – hőfényvédő biztonsági fólia
 • biztonsági fólia (átlátszó)
  • tulajdonságai: 
   •  hővédelem- a napsugárzás 80 %-t visszaveri, ezáltal a hőség ellen nagyfokú védelmet nyújt, klímát helyettesíti és/vagy kiegészíti
   • energiamegtakarítás- nyáron a hőség ellen véd ezáltal tehermentesítheti a klímaberendezést, télen pedig hőszigetel s ezáltal az energia költségeket takaríthat meg
   • ultraibolyavédelem- különleges ultraibolya blokkolókat tartalmaz, melyek késleltetik a tárgyak, berendezések sárgulását, fakulását
   • külső megjelenés fokozása- a szinezések és a visszaverő fémrétegek által fokozzák az üvegfelületek esztétikai megjelenését
   • betekintés és vakításvédelem- a színezett, matt, tükrösített fóliák csökkentik az erős napfény által okozott vakítást és bizonyos mértékig megakadályozzák a betekintést kívülről, ezáltal az értéktárgyak védelmét is jelenthetik.
   • szilánkvédelem- a nagyszilárdságú betörésgátló fóliák védelmet nyújtanak az erőszakos behatolásnál és az üvegtöréses sérülek esetén.

Milyen gépeket, munkaeszközöket alkalmaz?

Vegyszerspriccelő, sniccer, ablaklehúzó, pengézőszerszámok, kasírozók, vonalzó, mérőszalag, csavarhúzó (az autóknál egyes ablakokat ki lehet szedni, így könnyebb befóliázni), hajszárító, hőlégfúvó (autóüveg íveltüveg, ezért a fóliát zsugorítani kell, hogy felvegye az üveg formáját)

Milyen a munkavégzés helyszíne, körülményei?

A helyszín függ attól, hogy mit kell fóliával ellátni .
– Autóüvegfólia- zárt, pormentes, légmozgás nélküli tér. Ez lehet saját műhely, de lehet esetleg autószalon, szeviz is. Szükséges még világítás és 220 V.
– Épületüveg fólia- adott épület a helyszin.

Milyen időtartamban, időbeosztásban dolgozik?

Fólia típustól függően változik mikor-mennyi időt vesz igénybe a felrakása.
– Biztonsági fólia esetében az év minden szakában ugyanannyi a megrendelés, tehát egész évben lehet vele dolgozni
– Hő-fényvédő és autóüvegfólia esetében az időjárás határozza meg a megrendeléseket, tehát kora tavasztól késő őszig lehet dolgozni.
Ebben az esetben 1m2-re a fólia felrakása=1,5-2 óra
– Épületüveg fóliánál 1m2-re a felrakás= kb. 15-20 perc
Ennek a szakmának az egyik előnye, hogy nincs kötött munkaidő. Mivel a legtöbb megrendelés autóra érkezik ezért ki kell használni a lehetőségeket és annyit megcsinálni egy nap alatt amennyit csak lehet.

Jár-e a munka valamilyen megterheléssel?

Nem jár semmilyen megterheléssel.

Mi nyújt elégedettséget (sikerélményt) a munkája során?

A legnagyobb örömet, elégedettséget az okoz amikor elkészülök és látom a munkám eredményét, hogy mennyire ‘feldobja’, látványossabbá teszi az autót, épületet a fólia. ‘A fólia legalább annyira öltözteti az autót, mint egy szép alufelni, spojler!’

palya_biztonsagi_4.gif

Milyen tulajdonságok fontosak ehhez a szakmához?

Kézügyesség, rátermettség, precizitás, térbeli látás képessége.

Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez?

Nem kötött konkrét iskolai végzettséghez. Gyakorlatban lehet megtanulni ezt a szakmát. Vagy ‘fóliás mester’ keze alatt kell/lehet dolgozni egy bizonyos ideig (lehet pár hónap, de lehet több év is – a tanuló tehetségétől, ügyességétől függően), vagy válszthatja azt is hogy egyedül dolgozik, de ebben az esetben a ‘fóliás mesternek’ le kell ellenőriznie, meoznia minden munkát. Amikor a mester úgy érzi kellőképpen felkészült a tanuló, akkor javasolhatja a magyarországi képviseletnek, hogy lerakhat írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát a nyugat-európai (német) szakemberek, vizsgáztatók előtt. Sikeres vizsga esetén megkapja a Magyar Biztosítók Szövetségétől (MABISZ) és a Közlekedési Főfelügyelettől az engedélyt a fólázásra. (Pl. betörésnél csak akkor fizet a biztosító, ha ilyen engedéllyel rendelkező biztonságtechnikai szakember rakta fel a fóliát.)

Milyen tantárgyakat kell intezívebben tanulnia annak, aki biztonságtechnikai szakember szeretne lenni?

Egyiket sem kell intenzívebben tanulni, esetleg csak a matematikát.

Mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik biztonságtechnikai szakemberek szeretnének lenni?

Ha magánvállalkozóként szeretné csinálni, akkor sokat kell reklámoznia, hírdetnie magát. Főleg az első években szükséges az intenzív marketing munka. Utána már -ha jól dolgozik- a megrendelők körében szájról-szájra terjed a híre. Ezért fontos, hogy ne változtassa a telefonszámát. ‘Telefonom a legnagyobb kincsem! Mindenki ezt a számot ismeri! Ha elveszteném, vagy valamiért meg kellene változtatnom, elveszteném a megrendelő köröm egy részét!’