Bőrtárgykészítő

Mit csinál a bőrtárgykészítő?

Különböző használati tárgyakat és öltözködési kellékeket állít elő állati bőrből, vagy műbőrből, textíliából (pl. pénztárcák, levéltárcák, tokok, mappák, övek, táskák, kazetták, bőröndök). A termékeket mintadarabok felhasználásával, rajzok és utasítások alapján készíti el. Az elkészítés mellett a javítás is feladatai közé tartozik. Dolgozhat népi bőrműves, iparművész közvetlen szakmai irányításával és felügyelete mellett is. Ilyenkor a népi bőrtárgyakhoz díszítőelemeket, vagy részegységeket készít.

Hogyan készülnek a bőrtárgyak?

Legelőször kiválogatja a munkához szükséges anyagokat, ha szükséges vékonyítja, festi stb. Ezután kiszabja az alkatrészeket egy minta alapján, majd a részeket varrja, ragasztja. Természetesen ehhez is meg kell választania a megfelelő tűt, cérnát, öltéshosszat stb. A terméket végül csattal, zárral látja el. Ha szükséges, a tisztítást is elvégzi.

Hol, milyen körülmények között dolgozik?

Általában zárt helyen, műhelyben dolgozik. Munkáját főleg állva végzi, de ülő testhelyzetben is dolgozik. A munkahelyi ártalmak közül őt a por, zaj, vegyszerek, bőrártalmak érik.

Milyen érdeklődésűek válasszák ezt a pályát?

Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a szakmát, akik kedvelik a formákkal, vonalakkal végzett munkát. Emellett pedig szeretnek szerszámokkal, kézi erővel, tiszta környezetben dolgozni.

Milyen, képességek fontosak ehhez a szakmához?

Fontos, hogy az átlagosnál jobb kézügyességgel rendelkezz és jó fizikai teherbírásod, állóképességed legyen.

Milyen iskolában lehet bőrtárgykészítő szakmát tanulni? Milyen tantárgyakat kell ott tanulni?

Az országban sok olyan speciális szakiskola van, ahol bőrtárgykészítő szakképesítést lehet szerezni.  Ezekben az iskolákban olyan tantárgyaid lesznek, mint társadalmi-gazdasági alapismeretek, munka-és környezetvédelem, anyagismeret, szakmai ismeret, szakrajz, szakmai gyakorlat. Amint látod, a képzés során jóval több gyakorlati foglalkozásod lesz, míg az úgynevezett elméleti tárgyakból jóval kevesebb.

Milyen feltételei vannak, hogy felvegyenek?

Ha bőrtárgykészítő képzésre jelentkezel, pályaválasztási tanácsadáson és pályaalkalmassági vizsgálaton kell részt venned. Sőt, egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned a követelményeknek.

Milyen munkát tudok majd vállalni, ha bőrtárgykészítőnek tanultam?

Természetesen elhelyezkedhetsz majd, mint bőrtárgykészítő, de egyéb bőripari foglalkozást is vállalhatsz. Ilyen például a szíjgyártó szakma.

Milyen hasonló szakmák vannak?

A bőr és cipőipar területéről ajánlunk most néhány olyan foglalkozást, amit szakiskolában megtanulhatsz, szakképesítést szerezhetsz belőle: cipőjavító, cipőipari gépkezelő, bőripari szabász, bőripari varrómunkás, cipész, cipőgyártó, bőrdíszműves, cipőfelsőrész-készítő, kesztyűs, szíjgyártó, szíjgyártó-nyerges, tímár, szűcs, szőrmekikészítő.