Díszítőfestő

Különböző épületek homlokzatát, falait, esetleg bútorok felületét festékkel bevonja, díszíti. Munkájával a higiénikus és esztétikus környezet kialakításához járul hozzá. Az interjút Horváth Ferdinánddal készítettük.

Melyek a szakma főbb tevékenységei?

Festés előtt fel kell mérni a terepet, felületvizsgálatot csinálni, hogy előtte milyen festékkel volt festve a fal, és eldönteni, hogy milyennel akarjuk utána, mert nem minden festéket lehet a másikra ráfesteni. Aztán meghatározzuk és kiszámoljuk az anyagszükségletet. Ezután következhet a felület előkészítése. Ennek során a falat letisztítjuk, beázások és szennyeződések ellen szigeteljük, a hézagokat, egyenetlenségeket glett anyaggal kitöltjük, a falat lecsiszoljuk.

Freskó készítésnél a falat teljesen le kell tisztítani, egészen a tégláig, és onnantól kezdve nekünk kell csinálni a vakolat anyagát is, és a friss vakolatra festeni a freskót, mert a festék kötőanyaga a vakolatban található.
A felület előkészítése után következhet a festés. Fontos a festék megfelelő hígítása, a színek kikeverése. Ezen kívül tudni kell létrával közlekedni, tapétázni, az ecseteket kezelni, egyszínűre festeni egy nagyobb felületet, hogy ne legyen foltos. Ha díszítést készítünk, akkor a festést megelőzi a tervezés, a sablon és minta készítés. A szakma igazi szépségét a következő feladatok adják, mint márvány és fa imitáció, más néven flóderezés. A márvány és a fa rajzolatainak utánzása először nehéz feladatnak tűnhet, de bele lehet jönni, és megtévesztően szép felületeket lehet festeni. Mintákat festhetünk a falra hengerezéssel vagy sablonnal is. Lehet feladat az aranyozás, a látszat-architektúra és a növényi ornamentika festés, esetleg a figurális díszítés is. A munka befejező mozzanata az eszközök és szerszámok tisztítása.

Milyen anyagokkal dolgozik?

Festékek (pl. olajfesték, zománcfesték stb.), hígítók, lakkok, olajok, enyv, mész, gipsz, homok.

Milyen gépeket, munkaeszközöket alkalmaz?

Ecsetek, spakli, szita, kefe, vödör, mérőszalag, szivacs, acélfésű, csiszológép, szórópisztoly, radír, ceruza, papír, csapózsinór. A csapózsinórt akkor alkalmazzuk, amikor hosszabb, egyenes vonalat szeretnénk létrehozni a falon. Lehet egy egyszerű spárga is, amit papírhamuba forgatunk, aztán két ember megfogja a két végén, kifeszítik a megfelelő helyen, valaki középen elhúzza a faltól, és elengedi. A papírhamu rácsapódik a falra és egy szép egyenes vonalat hagy.

Milyen a munkavégzés helyszíne, körülményei?

Dolgozhatunk a szabadban (pl. épületek külső homlokzatán) vagy zárt térben (pl. lakásban, templomban), de inkább az utóbbi jellemző. Legtöbbször állványzaton vagy létrán állunk. Előfordul, hogy elég nagy por van, ugyanis többnyire végig kell kaparni az egész falfelületet mielőtt új festést készítünk rá.

Milyen időtartamban, időbeosztásban dolgozik?

Általában nyolc óra, de a munkától is függ. Lehet, hogy előbb befejezzük, de az is lehet, hogy túlórázni kell, ha sürgős a munka.

Jár-e a munka valamilyen megterheléssel?

Fizikailag és szellemileg egyaránt fárasztó munka. Létrán vagy állványzaton állni és közben koncentrálni nem könnyű. Ha mennyezeti díszítést festünk, akkor megeshet, hogy napi nyolc órán keresztül – persze szünetekkel – felemelve tartom a karom, kezemben az ecsettel, a plafont bámulva. Ez elég megterhelő.

Mit szeret a szakmájában?

Hogy maradandót alkothatok a jövő számára. Tiszta, szép és új lesz az épület. Azt szeretem a legjobban, amikor egy jól előkészített felületen, jó festékkel gyönyörűen siklik az ecset és szép formákat hozhatok vele létre (pl. növényi ornamentika, látszat-architektúra). Kicsit olyan, mint egy gyereknek a kifestőkönyv.

Mi nyújt elégedettséget a munkája során?

Jó érzés, amikor valaki megcsodálja a munkámat, de a leginkább annak örülök, amikor egy szakmabeli, hozzáértő személy dicséri.

Milyen tulajdonságok fontosak ehhez a szakmához?

Szükség van hozzá precizitásra, türelemre, kézügyességre. A finom színárnyalatok megkülönböztetéséhez nagyon jó színlátásra. A magasban végzett munka miatt pedig fontos az egyensúlyérzék.

Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez?

Szakiskolai végzettség elégséges, de érettségi után is elsajátítható szakma.

Mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik díszítőfestők szeretnének lenni?

Amikor a bizonyítvánnyal a kezében munkába áll, lehet, hogy hónapokig csak a legrosszabb munkákat kapja meg pl. stukkókról kell kapargatni a régi festéket. De előbb-utóbb eljuthat odáig, hogy templomok díszítésében vesz részt, pl. szekkó vagy freskó festésben, és ezek már igazán szép feladatok.