Erdészeti technikus

Az erdésztechnikus az erdő és fafeldolgozó gazdaságokban, társulásoknál illetve különböző hivataloknál (pl. önkormányzat) dolgoznak. Gyakorlati feladatokat (pl. csemetekert kezelés, rakodógép kezelés), irányítói, ellenőrző feladatokat (pl.vágásvezetés, kerületvezetés, szállításirányítás) és adminisztratív feladatokat (pl.számlakészítés, megrendelések ügyintézése, könyvelés) egyaránt ellátnak.

Mit csinál az erdész? Melyek a szakma fő tevékenységei?

Mivel én egy kis magángazdaságban dolgozom, rengeteg mindenhez kell értenem a mindennapok során. Egyedül irányítom a fásítási, fakitermelési és a fafeldolgozási munkákat. Mondhatjuk úgy is, ahogy a kollégáim neveznek, hogy „kisfőnök” vagyok. Bizony, sokszor ez okozza a legnagyobb fejfájást, mert azok, akik a kezem alá dolgoznak, nem csinálják meg rendesen a munkájukat, ezért rendszeresen ellenőriznem kell, hogy hogyan dolgoznak. Az erdő művelése, gondozása rengeteg feladattal jár: szaporításra alkalmas csemeték termelése, erdősítés, tisztítás, erdőfelújítás. A fakitermelésnél először kijelölöm a vágásterületek határát, majd egy pontos terv alapján levezénylem a kitermelést. Ezután számbaveszem faanyagot, kezelem, értékesítem a készletet, de az anyagmozgatási munkákat is nekem kell irányítani. Vannak ügyintézői feladataim is: például kiszolgálom a vevőket, árajánlatot adok, vagy éppen számlát állítok ki. És természetesen mindenről feljegyzést készítek. A legjobban azonban az erdővédelmi feladatokat szeretem. Ilyenkor ellenőrzöm az erdőállományt, felmérem, hogy milyen károk keletkeztek és megfigyelem a vadállományt is. Sokszor előfordul, hogy az erdei utak tönkrementek, nem járhatóak, ezeknek a helyreállítását és a karbantartási munkákat is én intézem el. És természetesen van számtalan természetvédelmi feladatom is.

Milyen eszközöket alkalmaz a munkája során?

Természetesen én sem csak irányítói munkát végzek, hanem rendszeresen használnom a különböző eszközöket, gépeket. Ilyenek például: famagasságmérő, mérőszalag, prizma, kitűzőrúd, kacor, kerületjelző kalapács, számozó korong, jelző kréta, zsebszámológép, telefon, távcső, kés, nyomtatványok, irodaszerek, kéregkaparó, egyenruha, védőruha, lámpa, térkép. Nélkülözhetetlen a vadászfegyver és a gépkocsi használata is.

Munkavégzés helye, körülményei?

Bizony, ha esik, ha fúj nekem a szabadban kell lennemm, bár az adminisztrációs ügyeket a szobámban szoktam végezni.

Milyen időtartamban, időbeosztásban dolgozik?

Legtöbbször a feladatok mennyisége szabja meg a munkaidő hosszát. Előfordul, hogy már kora hajnaltól talpon vagyok, sőt az egész hétvégét munkával töltjük pl. nagyobb vihar után, amikor fontos minél előbb helyreállítani a rendes állapotot.

Jár-e a munka valamilyen megterheléssel?

Ez szintén változó: amikor papírokat töltök ki, vagy egy átlagos hétköznapon, nincs különösebb megterhelés, bár sokat kell gyalogolni és talpon lenni.

Milyen tulajdonságok, képességek fontosak ehhez a szakmához?

Amikor erre a munkahelyre felvettek, egy sor követelményt állítottak elém, aminek azóta is meg kell felelnem. Elvárás a megfelelő szakmai és számítástechnikai ismeretek, a tárgyalási készség, a fogalmazási készség, a gépkocsivezetés, szervezési és vezetői készség, vállalkozói ismeretek, kreativitás, rugalmasság, pontosság, minőség-orientáltság, etikusság, türelem, magabiztosság. Természetesen az egészségi alkalmasság (jó fizikum, jó látás, hallás, jó állóképesség, edzettség, teherbírás) szintén alapkövetelmény.

Milyen tantárgyakat kell intenzívebben tanulnia annak, aki erdész-technikus szeretne lenni?

A felvételinél a humán (magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv történelem) és a reál tárgyakból (matematika, fizika, kémia, biológia) is kimondottan jó eredmények szükségesek.

Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez?

Ha jól tudom, ma Magyarországon négy erdészeti szakközépiskolában oktatják ezt a szakmát. A gyakorlati ismereteket a különböző tangazdaságokban és erdőgazdaságokban lehet megszerezni.