Fazekas

palya_fazekas_1.jpg

Agyagmasszából díszítő elemeket, kályhacsempéket, edényeket, egyéb használati és dísztárgyakat készít önálló tervek alapján, kézi vagy gépi korongozással.
Elkészíti az agyagmasszát: az agyagrögöket géppel vagy kézzel felaprítja, vízben feláztatja, kiszűri a darabos szennyező anyagokat, és szikkasztással vagy szűrőgéppel a kívánt sűrűségűre tömöríti az agyagot. Az agyagmasszát fazekaskorongon vagy öntéssel és sajtolással formázza. Az öntéshez és sajtoláshoz elkészíti a gipszmintát, amibe önti, ill. amihez sajtolja az agyagmasszát. A több részből álló tárgy darabjait agyagpéppel összeragasztja és retusálja. A megformázott tárgyat mázolja, festi és díszíti. Az elkészült kerámiát kiégeti: előkészíti a kemencét, berakja a nyers vagy mázas terméket, és folyamatosan ellenőrzi a hőfokot.

Az interjút Csótár Rezsővel készítettük. (Szentgyörgyvölgy, Vörösmarty u.)

palya_fazekas_2.jpg

Hogyan készül egy edény?

Először is jó agyagbányát kell keresni, mert nem mindegy az agyag minősége. Nekem van, mivel a szüleim, nagyszüleim is fazekasok voltak. Leszedünk öt ásónyom földet, alatta van egy 20 cm-es réteg, azt úgy hívjuk, hogy a föld padlása, az alatt 1,5 m vastagon agyag, majd homok. Ezt az alsó három réteget szétterítjük egy 3×3 m-es területre, összekeverjük és berakjuk az áztatóba. Később háromszor ledaráljuk, és nejlonzacskókba tesszük, hogy ne száradjon ki hamar.
Ezután jön a korongozás, fülezés, szárítás. A kiégetés előtt minimum egy hétig kell száradnia az edényeknek. A kiégetés hagyományosan a boglya-kemencében történik, ahol 10-15 órán keresztül kell táplálni a tüzet, vigyázni, hogy a megfelelő hőfokon tartsuk. Ma már villanykemencében is szoktunk égetni, ez egyszerűbb, de drágább megoldás. A kemencéből kiszedve leporoljuk őket, és következik a mázazás, majd újabb égetés 1050 fokon. Így lesz kész az edény.

palya_fazekas_3.jpg

Milyen gépeket, eszközöket használ?

A legfontosabb a leckebőr. Mikor tanultam a szakmát, és ültem édesapám mellett a korongnál, mindig azzal csapott oda, ha valamit nem jól csináltam. De komolyra fordítva a szót, vannak a kemencék és van korong, daráló, háromszögű fakés, drót, ecset, szivacs, íróka.

Hogyan telik egy napja?

Nagyon szeretem a szabályokat, úgyhogy nincs olyan nap, amikor nyolc órakor én még nem ülök a korongnál. 10 órakor tartok rövid szünetet, akkor eszek valamit, aztán délig megint dolgozom. Délben asztalon az ebéd, utána hason fekve (ez jót tesz a hátamnak) elolvasom az újságot, majd négyig ismét a munka.
Nyáron felborul a rend, már 11 óra körül megjelennek az első turisták, mindig van valaki, aki kipróbálná a mesterséget. Úgyhogy akkor felrakom neki az agyagot a korongra, megmutatom, hogy csinálja, és miközben próbálkozik, fordulok egyet, hogy berakjak néhány korsót a kemencébe.

Hogyan lelnek gazdára az elkészült tárgyak?

Régen édesapámmal kocsira raktuk az edényeket, aztán jártuk a falvakat, nekem kellett kiabálni, hogy “Asszonyok, asszonyok megjött a fazekas…” Azok jó idők voltak.
Én is hordtam őket az országban különböző népművészeti vásárokra, de nem tetszett, ezért abbahagytam. Most vannak viszonteladóim, megrendelésre készítem az edényeket.

palya_fazekas_4.jpg

Ezek használati eszközök vagy dísztárgyak?

Használati eszközök, belülről is ki van mázazva a tejesköcsög, a boroskorsó. A tepsiben, kuglófsütőben sütni, a lábasban főzni lehet. Vannak, akik nagyon szeretik.

Saját elképzelés szerint vagy minta alapján dolgozik?

Így is úgy is. A régiek nem készítettek pöttyös bögrét…

Hogyan lehet valaki fazekas?

Én három évig jártam ipari iskolába, és két évig dolgoztam segédként.

Kinek ajánlaná ezt a szakmát?

Ez régen tipikusan férfi szakmának számított, egy nő nem bírta volna 10-15 órán keresztül fűteni a kemencét, hasogatni a fát. Ma már, hogy van villanykemence nők is végezhetik.

Milyen tulajdonságok fontosak ehhez a szakmához?

Az biztos, hogy adottság kell hozzá. Rá kell érezni az agyagra.

Lesz aki folytassa a családi hagyományt?

Igen, úgy néz ki, az egyik unokám elég ügyes kezű. A gyertyatartókat már ő készíti…