Fizioterápiás asszisztens

Kórházak, klinikák, rendelőintézetek, gyógycentrumok, fürdők fizioterápiás részlegén dolgozik. A betegség (diagnózis) megállapítása után az orvos utasításait követve önállóan, vagy a szakorvossal közösen ellátja, kezeli a betegeket és elvégzi a terápia során adódó egyéb teendőket.

Mit jelent a fizioterápia?

A fizioterápia a természeti  energiákkal (hő, fény, víz, elektromos-, mágneses- és mechanikai energia) való gyógyítást jelenti. Ez érvényesül például a gyógyvizekkel való kezelésben, akár gyógyfürdő, akár ivókúra formájában, illetve a gyógyhatású anyagokat tartalmazó iszappal való kezelés során. Az orvoslásnak ezen ága majdnem egyidős az emberiség történetével, hiszen tapasztalati alapon a természet különböző gyógyhatású tényezőit már régóta felhasználják az emberek.

Mit csinál a fizioterápiás asszisztens? Melyek a szakma fő tevékenységei?

A rendeléseken fiatalok és idősek egyaránt megfordulnak. Ők mozgásszervi betegségük, vagy balesetből adódó panaszaik miatt keresnek fel minket. A kezelések során egy-egy problémás testrészre helyezzük a hangsúlyt, elsősorban helyi hatást kívánunk elérni. A fizioterápia gazdag tárházából leggyakrabban a gyógytornát alkalmazzuk, de elektro- photo,- hidro- és hőterápiában is részesülnek a rászorulók. A vizsgálatok, kezelések előtt nekünk asszisztenseknek kell előkészíteni a gépeket, eszközöket. Természetesen magabiztosan kell tudnunk használni is a különböző gépeket. A használt eszközöket, berendezéseket tisztítjuk, lefertőtlenítjük.

A kezelések alatt nagyon fontos a kapcsolattartás a betegekkel, elmagyarázzuk nekik az eljárások lényegét és folyamatosan megfigyeljük őket. Sokszor kétségbe vannak esve, ilyenkor igyekszünk megnyugtatni őket. A betegekről nyilvántartást vezetünk, de a mi feladatunk az eszköz és anyagigénylésről is gondoskodni.

Munkavégzés helye, körülményei? Milyen időtartamban, időbeosztásban dolgozik?

Én egy kórház rendelőintézetének a fizioterápiás részlegén dolgozom. A körülményeink nem a legjobbak, az eszközökre ráférne egy kis frissítés és új gépekre is szükségünk volna. Jelenleg tíz asszisztens kolleganőmmel váltott műszakban dolgozunk, hol délelőtt, hol délután kell bent lennünk.

Jár-e a munka valamilyen megterheléssel?

Sokféle, bonyolult gépet használunk a munkánk során, és majd mindegyik működtetéséhez, máshogy kell mozognunk (térdelni, hajolni, vagy éppen nagyon finom mozdulatokat tenni). Fárasztó a sok állás is. Beteg emberekkel dolgozni nem könnyű feladat, pszichésen erősen megterheli az embert. De nagyon jó azt látni, ha valaki gyógyultan távozik az osztályról.

Milyen tulajdonságok, képességek fontosak ehhez a szakmához?

Én azt hiszem, hogy az a legfontosabb, hogy szívvel, lélekkel végezze az ember a hivatását. Amellett, hogy a pályára fizikailag alkalmas valaki, nélkülözhetetlen az emberszeretet, a felelősségérzet és az együttműködési készség a betegekkel, a kollégákkal és az orvosokkal egyaránt.

Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez?

Én miután befejeztem az egészségügyi szakközépiskolát, elmentem egy kétéves képzésre. Ott az első évben főleg elméletet tanultunk, másodikban azonban már voltak nagyon érdekes gyakorlati óráink. Azt tervezem, hogy részt veszek még újabb továbbképzéseken is.