Mikroszaporító

palya_mikroszaporito_1.gif

Meghatározott technológia alapján laboratóriumi körülmények között növények szaporítását végzi.

Melyek a szakma főbb tevékenységei?

A szükséges anyagok beszerzése, szakszerű tárolása, berendezések szakszerű működtetése, a felületek, anyagok, légtér, munkatér, növényanyag fertőtlenítése, táptalajfőzés, készítés, új növények kultúrába vétele, osztás, passzálás, palánták előkészítése, adminisztráció, szervezés, irányítás.

Milyen anyagokkal dolgozik?

Növények, vegyszerek (növényi hormonok, mérgek, fertőtlenítőszerek). Szigorú előírás szabályozza a mérgek kezelését, tárolását, felhasználását.

Milyen gépeket, munkaeszközöket alkalmaz?

Lamináris boksz (szűrt levegővel működő munkaasztal), autokláv, mikroszkópok, desztilláló berendezések, hűtőszekrény, rezsó, sütő, aprítógép, PH-mérő, Ec-mérő (elektromos vezető képesség mérő), mérleg, csipesz, szike, laborolló. Minden esetben tiszta eszközöket használunk.

Milyen a munkavégzés helyszíne, körülményei?

A munkahely két részből áll, az egyik a mikroszaporító laboratórium, a másik a nevelőszoba, más néven fényszoba, ahol az elkészített növényeket tovább neveljük. Főleg a laborban töltünk több időt. Szigorú sterilizálási szabályok vannak annak érdekében, hogy nehogy megfertőzzük a táptalajt vagy a növényt. Mivel élő anyaggal dolgozunk, folyamatosan steril légkört kell biztosítani. A növényeket nem lehet kézzel megfogni, csak csipesszel, mivel a kezet nem lehet tökéletesen sterilizálni.

palya_mikroszaporito_2.gif

Jár-e a munka valamilyen megterheléssel?

Különösebbel nem. Ülő munka. A steril légkör álmosító lehet, és a feladatok egyhangúak.

Mit szeret a szakmájában?

Ez a legkorszerűbb eljárás a növények szaporításához. Ezzel az eljárással génbankokat, gyűjteményeket lehet létrehozni, hihetetlen mennyiségű növényt (vírusmentes és hibrid-növényeket) lehet előállítani, akár génmanipulált növényeket is. A klónozás is ide tartozik. Rengeteg felhasználási lehetősége van.
Olyan, mint egy lego, gyakorlatilag bármit csinálhatok egy növényből, a növényi hormonokkal úgy szabályozom a növekedését, fejlődését, ahogy akarom. Nagyon sokmindent lehet csinálni, csak oda kell figyelni.
Nem én vagyok a növény fölött, hanem így talán utol tudom érni a növényt. A növény mindig előttünk jár, és most kezdjük talán megismerni. Ezekkel a technológiákkal ki tudunk venni egy növényi sejtet, és azt külön tudjuk vizsgálni. A sejtélettani kutatás terén ez óriási lehetőségeket jelenthet.

Mi nyújt elégedettséget (sikerélményt) a munkája során?

Nagyon sok növényre van kidolgozott technológia, de nem minden növény bírja a sterilitást, tehát azt úgy el kell találni, hogy a növény megmaradjon, de a mikroorganizmusok elpusztuljanak. Minél kisebb növényi részt indítunk, annál nagyobb valószínűséggel vírusmentes. Viszont ha nagyon kicsi, akkor lehet, hogy a sterilitásba belepusztul. Ez már egy kihívás, hogy el tudom-e indítani sterilen azt a növényi szövetet.

palya_mikroszaporito_3.gif

Milyen tulajdonságok fontosak ehhez a szakmához?

Monotóniatűrés, átlagos fizikai állóképesség, rendszeretet, felelősségérzet, kreativitás, kézügyesség, jó látás, jó megfigyelő képesség, pontosság, türelem.

Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez?

Érettségi és szakmai előképzettség (valamely kertészeti vagy mezőgazdasági szakképesítés), továbbá egy ezer órás tanfolyam. De fontos az egészségügyi alkalmasság is.

Milyen tantárgyakat kell intenzívebben tanulnia annak, aki mikroszaporító szeretne lenni?

Elsősorban biológiát, és annak is a növénytani részét, de az állattan is hasznos. Továbbá lényeges a matematikai, a fizikai és a kémiai ismeretek gyakorlati alkalmazása.
A tanfolyam során a tanulók növénytant (alaktan, sejttan, szövettan, élettan), mikroszaporítási ismereteket, munka-, környezet és tűzvédelmi ismereteket, gazdálkodási és kereskedelmi alapismereteket sajátítanak el, valamint laboratóriumi alapgyakorlatokon vesznek részt.

Hasonló foglalkozások:

  • Szövettenyésztő
  • Merisztéma szaporító