Művelődésszervező

Milyen végzettségekkel rendelkezel?

Gimnáziumi érettségi után vállalkozási ügyintézői képesítést szereztem. Majd felvételt nyertem az Eötvös József Tanítóképző Főiskola (most Eötvös József Főiskola) művelődésszervező szakára, Bajára. Két év után átjelentkeztem Szombathelyre, ahol andragógia (felnőttképzés) és drámapedagógia szakirányon tavaly diplomáztam.

Hol és milyen munkakörben dolgozol?

A Sitkei Ifjúsági Kör Soltis Lajos Színházban ügyvezetőként tevékenykedem.
Ezenkívül a Nyugat Dunántúli Ifjúsági Szövetség (NYUGI) elnöki tisztségét töltöm be.

Milyen tevékenységeket végzel?

A fő tevékenységem a pályázatírás és ezzel összefüggésben projektek készítése, pályázati beszámolók írása, napi ügyviteli feladatok ellátása. Színészkedem is illetve drámapedagógiai foglalkozásokat vezetek a színház gyermekcsoportjánál.
A Nyuginál szintén a pályázatírás és az ügyintézés a legfontosabb feladatom.

A színházi tevékenységedről mondanál valamit?

Mivel szeptembertől elsősorban gyermek -és ifjúsági csoportként működünk előadásaink napközben zajlanak. Eddig évi kb. 100 előadással dolgoztunk, ezek elsősorban hétvégén és este voltak. Feltehetően most, hogy sok diákelőadásunk van – amik hétközben délelőtt és délután zajlanak – az előadások száma növekszik. A repertoár rendkívül széles. Igyekszünk úgy összeállítani, hogy egy-egy premiert követően lehetőségünk legyen az adott darabot két- három héten keresztül játszani.

Milyen a munkaidő beosztásod?

Hivatali munkaidőben, azaz hétfőtől péntekig 8,00-tól 16,00h-ig dolgozom az irodában vagy színészként előadáson vagyok. Az esték, a hétvégék szintén sokszor előadással és próbákkal telnek.

Milyen eszközöket és gépeket használsz a munkád során?

Elsősorban számítógépen dolgozom, a pályázatok írásánál az Internet is elengedhetetlen. Az irodában megtalálható fénymásoló, fax, telefon. A mobiltelefon használata a mindennapi kapcsolattartáshoz nagyon fontos, főleg a vidéki előadások során.

Munkatársi kapcsolataidról mondanál valamit?

Négyen dolgozunk a színháznál főállású alkalmazottként és van egy polgári szolgálatos katona munkatársunk is. A többiek önkéntes munka keretében illetve megbízási díjjal dolgoznak. Jelenleg egy irodával rendelkezünk, de befogadó intézményünk további egy helyiséget fog biztosítani számunkra.
Munkám során nagyon sok emberrel kerülök kapcsolatba, mint a pályázatok, mint a színházi produkciók során. Egy-egy nagyobb premiert követő fogadáson és egyéb protokoll rendezvényeken szintén sok embert ismerhetek meg.
A külföldi vendégszereplések alkalmával is lehetőségem nyílik ismerkedésre, barátkozásra.

Mit szeretsz ebben a munkában?

Szeretem a pályázatírást, mert megmozgatja az ember kreativitását. Jó, hogy naprakész információkkal rendelkezem az eseményekről és megfelelően menedzselek egy programot. Fontos, hogy a pályázat rövid, tömör és lényegre törő legyen, ugyanakkor minden információt tartalmazzon. Ehhez jól kell tudni fogalmazni.

Mit nem szeretsz ebben a munkában?

Nem szeretem a határidők szorítását. Általában nem tudok előre tervezni, mindig közbejöhet egy fellépés és előadás.
A pályázatírást és a színházat nehéz összeegyeztetni. Megterhelő, mert vannak beszéd- ének- mozgásóráink. Folyamatosan képezni kell magamat.