Pénztáros

Mesélnél a mindennapi munkádról?

A szövetkezet központi pénztárában kell a ki- és befizetéseket lebonyolítanom. Minden nap összesítenem kell ezt egy úgynevezett pénztárkönyvben.
A tranzakciókhoz szükséges pénzmennyiséget kell biztosítanom. Gondoskodnom kell pl. az üzemanyag-, munkabér és egyéb költségek fedezetéről, a szövetkezet igazgatósági, felügyelőbizottsági, szövetkezeti képviselőinek díjazásáról.
Ezenkívül a pénztári tételeket kontírozni kell a megfelelő főkönyvi számokra. Ez lényegében könyvelést jelent. Utána ezeket az adatokat a számítógépen is rögzíteni kell.
A szövetkezet bankszámláira kerülő be- illetve kifizetésre kerülő tételek kontírozása is a feladatomat képezi.
A munkám során többféle számítógépes programmal dolgozom. Ezeket belső tanfolyam nélkül kellett elsajátítanunk. Az áttállás nem volt teljesen zökkenőmentes emiatt.
Ezenkívül más cégek megbízása alapján étkezési utalványokat készítek illetve számlázok.
Ezek a tevékenységek hónapról- hónapra ugyanígy megismétlődnek.
A mérlegkészítés időszakában még különféle kimutatásokat, mérlegmellékleteket is el kell készítenem.
Személyi jövedelemadó fizetéséhez igazolásokat állítok ki.

Milyenek a munkakörülményeid?

A pénzügyi osztályon dolgozom. Hárman vagyunk egy irodában. Mindenkinek van saját számítógépe. Ezen kívül egy telefon és egy fénymásoló  található a helyiségben. Sajnos ezek egy része már nagyon elavult. A nagy, beépített szekrények a sokirat tárolására kiválóan alkalmasak.
Maga a pénztárhelyiség az irodában – ám attól elkülönített helyen – van és külön is zárható. A pénz és a fontosabb iratok tárolása egy páncélszekrényben és azon belül egy pénztárkazettában történik. Ezek használata során sok biztonsági előírást be kell tartani. Csak így biztosítható az illetéktelen behatolók elleni védelem. Ezen kívül az iroda riasztó berendezéssel ellátott.

Munkád során kikkel vagy kapcsolatban?

Közvetlen munkatársaimon kívül nagyon sok emberrel kerülök nap mint nap kapcsolatba.
A szövetkezet épületén belül más csoportokban dolgozókkal illetve a külső munkatársakkal. Ilyenek pl. számviteli csoport, kereskedelmi osztály, a bolti eladók, felügyelőbizottsági tagok stb.
Kapcsolatban vagyok szállítókkal, a szövetkezeti üzleteket bérbe vevő egyéni vállalkozókkal, bankok dolsozóival. Velük rendszeresen személyesen is találkozom illetve telefonon beszélünk.
Napi kapcsolatot tartok fenn a helyi takarékszövetkezet és posta alkalmazottaival. Náluk a pénz befizetését illetve felvételét intézem.
Minden egyes helyzetben meg kell találni a megfelelő hangot mind az ügyfelekkel, mind a vállaltunk dolgozóival. Ez sokszor nehéz feladat.

Milyen a munkaidőbeosztásod?

A munkaidő hétfőtől péntekig 6 órától 14h 20-ig tart. Ebből 20 perc az ebédidő. Szombaton és vasárnap természtesen nem dolgozom.
A pénztári órák ideje 6- 11 óráig tart.
Esetenként túlóra szükséges főleg az év végi zárási munkáknál.
Az esetleges hiányzások, szabadságolások idején átvesszük a másik munkáját. Tehát jórészt mindenki csinál mindenféle munkát.

Mit nem szeretsz a munkádban?

Leginkább a számlaegyeztetést nem szeretem, mert nagyon kell rá koncentrálni és a napi tevékenységek miatt gyakran abba kell hagyni.

Kinek ajánlanád ezt a munkát?

Aki szeret emberekkel és pénzzel bánni. Bírja a folyamatosan ismétlődő tevékenységeket.