Stylist

Hazánkban csak az utóbbi időben vált ismertté a stylist szakma. De mit is jelent a stylist kifejezés?
Ha megpróbálnánk magyarra fordítani, a gyakorlatban alkalmazott szavak közül bőven válogathatunk: stílustanácsadó, image-alkotó, arculattervező, divattanácsadó, sőt egyesek a divattervező szinonimájaként is használják.

Mit csinál a stylist? Melyek a szakma főbb tevékenységei?

Stylistokkal találkozhatunk divatmagazinok szerkesztőiként, divatfotósok munkatársaiként, reklámok területén, de egyéni stílustervezként ők alakítják ki egy cég termékeinek egyedi stílusát, arculatát is. Sőt, a televíziós személyiségek, hírességek többsége, ha az élen akar maradni, stílustanácsadót alkalmaz. A divat,- és ruházati iparban szervezési, fejlesztési és menedzseri feladatokat is ellátnak. Mindehhez természetesen ismerniük kell a divattörténetet, a divattervező cégeket, kiválóságokat és jól kell tájékozódjanak a divatüzletek kínálatában is. A stylistok azonban nem csak a divatszakma különböző területein munkálkodnak. Találkozhatunk velük a lakberendezés, konyhaművészet, filmművészet területén is. Ma már -nyugati mintára- az enteriőrstylist (art direktor) foglalkozás is mindinkább előtérbe kerül. Az enteriőr-stylist különböző terek arculatát formázza meg a vásárlói réteg igényeinek megfelelően.A stylistok munkája lassan nélkülözhetetlenné válik a magazinok, reklámfilmek, nagyjátékfilmek, fotó- és modellügynökségek, szalonok, áruházak, szakkiállítások, divatbemutatók arculatának és kínálatának kialakításánál.

Milyen időtartamban, időbeosztásban dolgozik?

Az időbeosztása teljesen változó, az adott munka jellegétől függően egyénileg kialakítható.

Milyen anyagokkal dolgozik, milyen eszközöket alakalmaz a munkája során?

A stylist legfőbb kelléke a fantáziája, persze nem árt, ha tű, cérna, vasaló, biztosítótű, illetve folttisztító is van a táskájában.

Milyen tulajdonságok fontosak ehhez a szakmához?

A szakma műveléséhez a fantázia, a kreativitás, a merészség, a jó kommunikációs- és empatikus készség elengedhetetlen. Aki eziránt a szakma iránt érdeklődik, nem árt, ha rendelkezik némi rajzkészséggel, kézügyességgel és ami fő: nyelvtudással.

Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez?

Az alapokat, illetve a bázistudást szakirányú tanfolyamokon lehet elsajátítani. Stylist tanfolyamot rengeteget lehet találni kis hazánkban, de nem árt, ha tudja a jelentkező, hová is fizeti be a pénzét. Csak azt a tanfolyamot érdemes elekezdeni, amellyel később el is lehet helyezkedni, azaz amelyet a szakma is elismer. Ezeknek a képzéseknek a fő ismérve, hogy középiskolai végzettség szükséges a felvételhez, kellő gondot fordítanak a nyelvtudásra és az általuk kiállított oklevél államilag is elismert végzettséget ad. A legtöbb befutott stylist azonban elvégzett valamilyen egyetemet, főiskolát is és később szakosodott.

Kiknek ajánja a stylist szakmát?

Mivel ez a szakma rendkívül összetett és állandó kihívást jelent, azoknak ajánlom, akik szeretik a fantáziájukat korlátok nélkül használni, és a kreatív ötleteket megvalósítani.


A stylist szakmáról további információkat megtudhatsz a hargitai & t. rendezvényszervező és műsor iroda munkatársaitól:

1142 Budapest, Kassai tér 10.
Tel, fax: 1/222-3892, www.rendezvenyszervezes.com