Szakács

A szakács receptek és saját elképzelései, tervei szerint főtt, sült, meleg és hideg ételeket készít. Munkája magában foglalja a tisztítás, az előkészítés, az adagolás, a tálalás, és a tárolás feladatait is.

Hogyan telik a szakács egy napja? Melyek a szakma fő tevékenységei?

Az étterem több helyiségből áll, mert nem minden készül egy helyen. Az egészségügyi előírások szerint a zöldségek, húsok, tészták előkészítése különböző helyeken történik. Ezeket előkészítő helyiségeknek hívjuk. Több kisegítő is dolgozik a kezem alá, akik természetesen ugyanúgy az előírásoknak megfelelően vannak felöltözve, nehogy az ételben nemkívánatos dolgokat találjunk. Ők készítik elő a legtöbb alapanyagot, de hagyok nekik lehetőséget arra is, hogy néhány ételt önállóan elkészítsenek. A nyersanyagok előkészítése után jöhet a művészet, azaz az ételek főzése, sütése, ízesítése. Vannak természetesen jól bejáratott technikák, amivel meg tudjuk gyorsítani az elkészítést és bevallom sokmindent megoldanak az előre elkészített, félkész alapanyagok is. Egy jó szakács azonban arra is figyel, hogy az újfajta eljárásokat alkalmazza és minél egészségesebb módon állítsa elő az ételt. Jómagam nagyon szeretem a kész ételt tálalni, díszíteni, ilyenkor szabadon szárnyalhat a fantáziám és valóságos műremekeket tudok alkotni. Persze, van olyan része is a munkámnak, amit kevésbé szeretek, ilyen például a főzés során keletkezett maradékok feldolgozása, vagy a használt eszközök, a konyha rendbetétele. Az étlapot a kollégáimmal együtt állítjuk össze, a beszerzést, az árak kiszámítását is közösen végezzük. Én nagyon szeretem ezt a szakmát csinálni, mindenféle különlegességet készíteni, annál szebb látvány nem létezik, amikor egy vacsora után elégedett arcokat látok.

Milyen eszközöket alkalmaz munkája során?

A ki kis vendéglőnkben is megtalálhatóak ugyanazok az eszközök, mint minden háziasszony konyhájában (kések, reszelők, sziták, habverők, formák, mérőeszközök, konzervnyitó, fakanalak, tálak, tepsik stb.) de persze a legtöbb eszköz eltér az átlagostól. Sok gépet is használunk, amelyek szerencsére majd minden munkafázist megkönnyítenek (szeletelőgépek, tűzhelyek, grillezők, melegen tároló szekrények, keverőgépek stb).

Munkavégzés helye, körülményei? Milyen időtartamban, időbeosztásban dolgozik?

A mi vendéglőnk konyhája bár nem túl tágas, de azért mindennek megvan benne a helye. Ahhoz, hogy flottul menjen a munka, össze kell hangolnunk a részfeladatokat. Mindenki a saját feladatát önállóan és megfelelő minőségben kell, hogy megcsinálja, különben a többieket hátráltatja. Együtt kell működni a másikkal. Gyakran előfordul, hogy túlórázunk, este is dolgozunk. Az pedig, hogy az ünnepnapokat is munkával töltjük magától értetődik.

Jár-e a munka valamilyen megterheléssel?

Ha valaki szereti csinálni ezt a mesterséget, minden hátrány eltörpül. Néhány kellemetlen dolog azért van, mint például a gőz, a pára, a meleg, az egész napos állómunka. Bizony, több kilométert legyalogolunk a konyhában minden nap.

Milyen tulajdonságok, képességek fontosak ehhez a szakmához?

Ízletes ételeket csak jó szaglással, és remek íz-érzékeléssel lehet elkészíteni. Egy szép tálalás pedig csak akkor sikerülhet, ha van az embernek némi kézügyessége hozzá. Szerintem az ötletesség is elkél az ételek kitalálásánál, újításoknál, díszítésnél, vagy éppen az étlap összeállításánál. És persze az sem árt, ha valaki jó matekos és ki tudja számolni a tápértékeket, vagy tudjon kalkulálni a mennyiségekkel, árakkal.

Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez? Milyen tantárgyakat kell ott tanulni?

Mielőtt megnyitottuk a vendéglőt, én egy két éves szakácsiskolát végeztem, azután pedig kisegítőként dolgoztam. Az iskolában nagyon sok hasznos dolgot tanultam, aminek akkor nem sok értelmét találtam. Például higiéniát, élelmiszer- és gazdálkodási ismereteket, vendéglátó alapismereteket, idegen nyelvet. A gyakorlati órákon az ételek precíz elkészítésével foglalkoztunk a tanműhelyekben, majd pedig különböző vendéglőben. A legjobban azt élveztem, hogy a záróvizsgán a kedvenc ételünket készíthettük el.