Pályaleírások, riportok

Az interjúkban általunk megkérdezett mesterek, szakemberek vallanak hivatásukról. A sokszínű pályaleírásokban olvashatsz többek között a szakmákhoz szükséges tulajdonságokról, képességekről, munkakörülményekről, a pályák szépségeiről és nehézségeiről egyaránt.

Állatgondozó
Feladata az állatok és környezetük ápolása, gondozása. Ez azt jelenti, hogy elvégezi az etetési, itatási, legeltetési, szaporítási feladatokat. Tisztán tartja az állatokat és lakhelyüket (trágyátlanítás, almozás stb.).
Tovább >>

Biztonságtechnikai szakember – üvegfóliázó
A biztonságtechnika azt jelenti, hogy olyan fóliát (=síküvegfilm) kell felhelyezni az adott felületre, amelyet a biztosító is elfogad a biztosítás megkötésekor (pl. biztonsági rács helyett).
Tovább >>

Borász (Vincellér)
A borász, vagyis a vincellér szakmát Magyarországon ősi foglalkozásnak nevezhetjük. Gondoljunk csak arra, milyen híres volt már Mátyás király idejében is a magyar bor! Ma is büszkék lehetünk világhíres, és finom nemes borainkra, bár egyre fogynak a megművelt szőlő területek.
Tovább >>

Bőrtárgykészítő
Különböző használati tárgyakat és öltözködési kellékeket állít elő állati bőrből, vagy műbőrből, textíliából (pl. pénztárcák, levéltárcák, tokok, mappák, övek, táskák, kazetták, bőröndök). A termékeket mintadarabok felhasználásával, rajzok és utasítások alapján készíti el. Az elkészítés mellett a javítás is feladatai közé tartozik. Dolgozhat népi bőrműves, iparművész közvetlen szakmai irányításával és felügyelete mellett is. Ilyenkor a népi bőrtárgyakhoz díszítőelemeket, vagy részegységeket készít.
Tovább >>

Díszítőfestő
Különböző épületek homlokzatát, falait, esetleg bútorok felületét festékkel bevonja, díszíti. Munkájával a higiénikus és esztétikus környezet kialakításához járul hozzá.
Tovább >>

Díszlettervező
A színházi díszlettervező feladata az, hogy ha a színháznak temploma van, oltárt készítsen hozzá, ha pedig csak oltára van, építsen hozzá templomot. 
Tovább >>

Díszműkovács
A díszműkovács mások, és saját tervei alapján vasból, vagy más fémekből készít használati és dísztárgyakat, eszközöket. A kovács ezen kívül fémek melegalakítását végzi kézi erővel vagy gépi berendezések segítségével, különböző fémtárgyak előállítása, javítása céljából.
Tovább >>

Divat – stílustervező
Valószínűleg a legtöbb embernek nem okozna fejtörést, hogy mondjon legalább 3 híres divattervezőt, sőt rögvest sorolná a nagy neveket: Christian Dior, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin, hogy itt csak néhányukat említsük. Nézzük mi is kell ahhoz, hogy valaki elindulhasson a divatcsászárok nyomdokán. 
Tovább >>

Elektronikai műszerész
Különböző célú elektronikai eszközök tervezését, építését végzi kapcsolási és műhelyrajzok alapján. A készülékeket beméri, beszabályozza, karbantartja a rendeltetésszerű használatnak megfelelően. Felméri a  rendellenességeket, hibákat és kijavítja azokat. 
Tovább >>

Építész
Lakóépületeket, középületeket ipari és mezőgazdasági épületeket, városrészeket és tájképi rendszereket tervez, szerkezeteket méretez, illetve meghatározza a kivitelezéshez szükséges építéstechnológiát. Feladata még a városi területek tervezése és kialakításuk összehangolása a regionális és településtervezés valamint igazgatási munka ellátása az önkormányzatoknál.
Tovább >>

Erdészeti technikus
Az erdésztechnikus az erdő és fafeldolgozó gazdaságokban, társulásoknál illetve különböző hivataloknál (pl. önkormányzat) dolgoznak. Gyakorlati feladatokat (pl. csemetekert kezelés, rakodógép kezelés), irányítói, ellenőrző feladatokat (pl.vágásvezetés, kerületvezetés, szállításirányítás) és adminisztratív feladatokat (pl.számlakészítés, megrendelések ügyintézése, könyvelés) egyaránt ellátnak. 
Tovább >>

Fazekas
Agyagmasszából díszítő elemeket, kályhacsempéket, edényeket, egyéb használati és dísztárgyakat készít önálló tervek alapján, kézi vagy gépi korongozással.
Tovább >>

Fizioterápiás asszisztens
Kórházak, klinikák, rendelőintézetek, gyógycentrumok, fürdők fizioterápiás részlegén dolgozik. A betegség (diagnózis) megállapítása után az orvos utasításait követve önállóan, vagy a szakorvossal közösen ellátja, kezeli a betegeket és elvégzi a terápia során adódó egyéb teendőket. 
Tovább >>

Gépészmérnök
A gépészmérnökökről elmondhatom, hogy általában alkalmasak a gépészeti berendezések tervezési, létrehozási és fejlesztési feladatainak ellátására, gépipari technológiai feladatok megoldására. Képesek a termelés és üzemeltetés magasabb szintű szervezési, fejlesztési és irányítási feladatainak ellátására.
Tovább >>

Járművezető szakoktató
Ma már természetes dolog, hogy a fiatalok megtanulnak autót vezetni és az idősebb korosztály többségének is szinte nélkülözhetetlen, hogy legyen jogosítványa. A vizsgabizonyítvány megszerezéséhez pedig az autósiskolákon keresztül vezet az út. 
Tovább >>

Keramikusművész
Ezt a pályát egy híres emberen keresztül ismerhetitek meg.
Ez az ember ZSOLNAY VILMOS
Tovább >>

Kisállatrenyésztő (kutyatenyésztő – yorkshire terrier)
Az interjú Szabóné Köpeczi Zsuzsannával készült.
Tovább >>

Könyvkötő
Kinyomtatott ívekből kézi és gépi úton könyveket, folyóiratokat, mappákat, albumokat, címkéket, kalendáriumokat, nyomtatványokat készít.
Tovább >>

Környezetgazdálkodási agrármérnök
Hogyan kerültél kapcsolatba  a szakmáddal?Általános iskolás korom óta érdekelt a természet és a természetjárás. Megoldásokat és módszereket próbáltam keresni a  környezetszennyezés problémájára. Falusi lévén mindig is éreztem a természet közelségét. Romániában születettem, ahol nagyon természetes is volt ez a fajta hozzáállás.
Tovább >>

Középiskolai tanár, oktató
Gimnáziumban vagy szakközépiskolában osztályoknak, tanulócsoportoknak oktat egy vagy több tantárgyat tanítási órák és egyéb foglalkozások keretében.
Tovább >>

Meteorológus
A meteorológia görög eredetű szó, légkörtant, időjárástant jelent. Ennek lationos változatából származik a meteorológus szó, melynek jelentése: légkörtannal foglalkozó tudós, a légköri és éghajlati jelenségeket hivatásszerűen figyelő, kutató személy.
Tovább >>

Mezőgazdasági gépészmérnök
Mechanikai szerkezeteket, kalorikus és áramlástechnikai gépeket, berendezéseket, valamint ezek gyártásával kapcsolatos technológiai folyamatokat tervez. Irányítja és szervezi a gyártási, előállítási, üzemeltetési és javítási folyamatokat.
Tovább >>

Mikroszaporító
Meghatározott technológia alapján laboratóriumi körülmények között növények szaporítását végzi.
Tovább >>

Művelődésszervező
Milyen tevékenységeket végzel?
A fő tevékenységem a pályázatírás és ezzel összefüggésben projektek készítése, pályázati beszámolók írása, napi ügyviteli feladatok ellátása. Színészkedem is illetve drámapedagógiai foglalkozásokat vezetek a színház gyermekcsoportjánál.
Tovább >>


Óvónő
Hol és milyen munkakörben dolgozol?
Egy falusi kis létszámú óvodában (40 gyermek) dolgozom, óvónőként. Az óvodában két csoport van. Ez azt jelenti, hogy nincs külön középső csoport, ők a kis-illetve a nagycsoportba járnak.
Tovább >>

Orvosi szakasszisztens
Az orvos utasításai alapján önállóan vagy a szakorvossal közösen elvégzi a diagnózis megállapításához és a betegség kezeléséhez szükséges teendőket.
Tovább >>

Pénztáros
Mesélnél a mindennapi munkádról?
A szövetkezet központi pénztárában kell a ki- és befizetéseket lebonyolítanom. Minden nap összesítenem kell ezt egy úgynevezett pénztárkönyvben.
Tovább >>


Stylist
Hazánkban csak az utóbbi időben vált ismertté a stylist szakma. De mit is jelent a stylist kifejezés?
Ha megpróbálnánk magyarra fordítani, a gyakorlatban alkalmazott szavak közül bőven válogathatunk: stílustanácsadó, image-alkotó, arculattervező, divattanácsadó, sőt egyesek a divattervező szinonimájaként is használják.
Tovább >>

Szakács
A szakács receptek és saját elképzelései, tervei szerint főtt, sült, meleg és hideg ételeket készít. Munkája magában foglalja a tisztítás, az előkészítés, az adagolás, a tálalás, és a tárolás feladatait is. 
Tovább >>

Számítástechnikai programozó
A számítástechnikai programozó (ill. programtervező) feladata, hogy a számítástechnikai szervező által dokumentált rendszert, problémát, algoritmust valamilyen programnyelven megírja, a megírt forrásprogramot a nyelv szintaktikai szabályainak megfelelően olyan állapotba hozza, hogy az a megfogalmazott feladatnak megfelelően működjön.
Tovább >>

Számítástechnikai szoftverüzemeltető
A számítástechnikai szoftverüzemeltető munkáját általában irodákban, irodai alkalmazottként végzi.
Tovább >>

Színész
Fellépések, riportok, utazások, előadóestek, médiaszereplések, szinkronizálások… és még hosszasan sorolhatnánk azokat a tevékenységeket, ami a páratlan, egész embert kívánó, izgalmas szakma: a színészmesterség részét képezik. 
Tovább >>

Szobafestő-mázoló, tapétázó
Épületek külső és belső felületét pl. vakolatát, finomítás, simítás után különböző anyagú festékkel (tapétával, falkárpittal) vonják be, továbbá festékkel vonják be az épületek nyilászáró szerkezetét, esetleg más fából vagy vasból (fémből) beszerelt elemeit.
Tovább >>

Szociálpedagógus
Mit csinál a szociálpedagógus?
A gyermek és ifjú korosztály kapcsolati, tanulási, szociális problémáit kezelem, az érintett személyekkel, csoportokkal, valamint családjukkal együttműködve, a környezet erőforrásait mozgósítva segítek a gyermek, fiatal és környezete egyensúlyát megtartani, illetve helyreállítani.
Tovább >>


Vésnök
A vésnökszakma, jellegzetesen sajátos munkáival, már régóta jelentős szerepet töltött be az emberek életében. A fémek vésővel való megmunkálásának és díszítésének fogalma “bevéste magát” az emberek tudatába is. Mióta az ember a fémeket meg tudja munkálni, szívesen készíti és díszíti a belőlük készített tárgyait. 
Tovább >>

Virágkötő
Növényekből, virágokból alkalmi csokrok összeállítása a feladata. Alkalmi csokrokon kívül szobadíszítést, asztaldíszítést készít, valamint különböző rendezvényeket (esküvő, temetés) lát el virágdíszekkel.
Tovább >>