Borász (Vincellér)

A borász, vagyis a vincellér szakmát Magyarországon ősi foglalkozásnak nevezhetjük. Gondoljunk csak arra, milyen híres volt már Mátyás király idejében is a magyar bor! Ma is büszkék lehetünk világhíres, és finom nemes borainkra, bár egyre fogynak a megművelt szőlő területek.

A jó borász ismeri a borkészítés csínját-bínját, kezdve a szőlőültetéstől egészen a bor kóstolásáig, ajánlásáig. Persze ezekhez a területekhez már más szakmák kapcsolódnak, úgymint a szőlőtermesztő, a palackozó, és a borkóstoló vagyis a sommelier, de mint minden jó szakember tudása, a borász ismeretei is kiterjednek a konkrét munkafolyamatot megelőző és követő tevékenységek ismeretére is.

A borász feladata a szőlő feldolgozása, borkészítés, tárolás és palackozás. Irányítja, ellenőrzi az erjedés, fejtés, szűrés, derítés műveleteit, elemzi és javítja a borok, habzóborok, pezsgők szín- és savtartalmát, szabályozza szesztartalmát. A készterméket laboratóriumi műszeres vizsgálat után osztályozza. Kezeli a borkészítés során használatos gépeket, berendezéseket, ő végzi a karbantartást és az egyszerűbb javításokat is. Hő- és nyomásmérőket, minőségellenőrző műszereket használ, fa- cement- és fémhordókkal, szállítóberendezésekkel stb. dolgozik. Fontos a borász számára az is, hogy fejlett íz- és színérzékkel rendelkezzen.

A bor- és pezsgőgyártó irányítja a borkészítés folyamatát, a szőlő átvételétől kezdve a bor kezeléséig, palackozásáig, tárolásáig. Ezen belül átveszi és minősíti a leszüretelt szőlőt, meghatározza a feldolgozás módját. Zúzó-, bogyózó- és présgépbe juttatja a szőlőt. Préselés közben osztályozza, majd ülepítőedénybe, vagy hordóba gyűjti és kénezi a mustot. Figyelemmel kíséri az erjedés menetét. Ügyel az erjesztőhelyiség hőmérsékletére és állandó légcseréjére. Az erjedés befejeztével  kénezi, minősíti, fokolja és fejti az újbort. A bor minősítésénél érzékszervi és alapvető kémiai vizsgálatokat végez. Gondoskodik a hordók vagy tárolóedények állandó teletöltéséről, a szükséges kénezések, és kezelések elvégzéséről. Palackozás előtt szűri és hőkezeli a bort. A bort palackozza, tárolja és értékesítésre továbbítja. Pezsgőgyártáskor kiválasztja a megfelelő minőségű szőlőt, és a fent leírt műveletekkel elkészíti a pezsgőalapbort. Tartályban vagy palackokban erjeszti a pezsgőt, a palackokat forgatja. A kész pezsgőt adalékokkal látja el, majd palackozza. Folyamatosan tisztítja és fertőtleníti a technikai és tárolóeszközöket, és egyszerűbb javítási munkákat is végez.

A munka során oda kell figyelni a nedvességre, nyirkosságra, valamint a gázokra, amelyek a bor erjedésekor keletkeznek, és fullasztó hatásuk is lehet.

A bor és üdítőipari technikus feladata a megfelelő alapanyag kiválasztásától a palackozásig terjedhet. Dolgozhat automatizált vezérlésű gyártósorokkal és folyamatos ellenőrzést igénylő kisüzemekben. Fokozottan figyelnie kell az élelmiszerpiaci és higiéniai előírásokra.

A borász- üdítőitalgyártó technikus feladata a különböző gyümölcsök átvétele és feldolgozása, illetve a bor, szörp felvásárlása. A bor, mint alapanyag szállítása, eladása (pl. pezsgőgyártáshoz). Ellenőrzi a palackozást. Gazdasági számításokat végez és nyilvántartást vezet a gyártó hely állapotáról, a borok, üdítőitalok mennyiségéről stb.

A borászati technikus feladata a szőlő átvétele és feldolgozása, illetve a bor felvásárlása. A bor kezelésére, érlelésére felügyel, ellenőrzi a palackozást, illetve a további bor alapanyag szállítását, eladását (pl.: pezsgőgyártáshoz). Gazdasági számításokat végez és nyilvántartást vezet a pince állapotáról, a borok mennyiségéről.

Ez a munka tehát igen sokrétű. Sok örömét lelheti benne az, aki szereti a néha aprólékos, de mindig nagy odafigyelést igénylő munkát. A borásznak gyakran kell a pince hűvösében tartózkodnia, de az is előfordul, hogy a szőlő minősítése közben a tűző napon sétálgat, vagy a jégbor készítéséhez a reggeli fagyban vizsgálja a szőlőszemeket.

Aki a borász szakmát választja, ismereteit az alapfokú iskolai végzettség (10. évfolyam – 16 éves kor) megszerzése után tanulhatja. A pálya érdekes és nemes kihívásokkal várja a szakembereket, akik a régi hagyományokra alapozva, korszerűen tudnak finom magyar borokat előállítani.