Kisállattenyésztő (yorkshire terrier kutyatenyésztő)

Az interjú Szabóné Köpeczi Zsuzsannával készült.

Melyek a szakma főbb tevékenységei?

palya_kisallat_1.gif

Az állatok alapvető szükségleteinek kielégítése:

• Etetés – megfelelő tápanyagtartalmú étel kiválasztása
               – étel elkészítése (húsfőzés)
               – étel adagolása a kutyák súlyának, korának megfelelően
               – a kölykök külön etetése
               – vemhes, szoptatós anyakutyák más étrendet igényelnek, ennek biztosítása
  • A kutyák helyeinek biztosítása – ezek tisztántartása
                                                   – kölykök elkerítése, s a helyük tisztántartása
  • Mivel nincs lehetőség arra, hogy a kutyákat levigyék, ezért biztosítani kell számukra azt a  helyet ahol elvégezhetik dolgukat. (Ebben az esetben egy elkerített részben újságpapírral oldják meg.)
  • Mindennapi többszöri takarítás a tisztaság érdekében.
  • Oltások beadatása
  • Vitaminok beadása
  • Mindennapi ápolás
    • Fürdetés (Természetesen nem fürdenek mindennap a kutyák. A kutyánkénti fürdetés rendszeressége kb kéthetente egyszer.)
    • Körömvágás
    • Befésülés, napi átfésülés
    • Fültisztítás
    • Fogmosás- hetente egyszer
  • Külön gondozás: a tekerés, hogy a fajta jellegének megfelelően nőjjön a yorki szőre.   Naponta át kell tekerni a szőrüket.
  • Fedeztetés
  • Szülés
    • fokozott figyelmet igényelnek a szülés előtt
    • szülés levezetése
    • komplikációk felismerése és azokra való gyors reagálás
    • császármetszéses kutyák utógondozása
    • szülés körülményeinek biztosítása
  • Betegségek felismerése, az egyszerűbbek orvosi ellátása (pl. fülgyulladás …)
  • A kutyák kiállításra való felkészítése, kiállításokon való részvétel
  • Napi ring dresszúra (napi rendszeres sétáltatás úgy, ahogy a kiállításon fel kell vezetni a yorkit)
  • Beállítás gyakorlása (a yorkshire terrier fajtájának megfelelő beállítás)
  • Emberekhez való szoktatás (nyugodt legyen a kutya, tűrje, hogy hozzá érjenek, ne ijedjen meg stb)
  • Törzskönyv készíttetése
  • Vevők fogadása
    • Elmagyarázza amit a kutyatartásról tudniuk kell
    • Megmutassa hogyan kell gondozni a yorkit (más a szőre, mint a többi kutyáé, ezért különlegesebb bánásmódot igényel)
  • Kutyák nyírása

Milyen anyagokkal dolgozik?

Speciális tekerő papír, speciális tekerő olaj, fültisztító folyadék, sampon-balzsam, gyógyszerek (pl. féreghajtó, vitaminok …), bolha és kullancsirtó, tisztítószerek, állateledelel

Milyen gépeket, munkaeszközöket alkalmaz?

Különböző ollók (körömvágó olló, hajvágó olló, papírvágó olló, kisolló, …), speciális fésűk, speciális kefék, csipesz, különböző gumik, masnik, csatok, ragtapasz, fülpiszkáló, vatta, fogkefék, lázmérő, hajszárító, speciális kutyanyíró gép, hajegyenesítő gép, melegítő párna, ‘papucs’ (a yorki hátsó lábaira teszik, megakadályozza, hogy a kutya leszedje a tekerést), ‘pizsama’ (ez egy ruha, ami szintén a tekerést óvja), fekhelyek, párnák, tálkák, szállító dobozok, ‘ketrec’ (a szülő szukát és a megszületett kölyköket különíti el, a kényelmük, fejlődésük, nyugalmuk érdekében), szüléshez szükséges orvosi eszközök (pl. csipesz, fogó, olló …), cumisüveg, injekciós tű stb.

Milyen a munkavégzés helyszíne, körülményei?

A kutya társas lény és a kultúrált kutyatenyésztés alapkövetelménye, hogy minél több időt töltsünk együtt velük. Így nyomon lehet követni a fejlődésüket, észre lehet venni a betegséget, gondot, problémát. A kutyák idegrendszerének is ez felel meg a legjobban, ez van rájuk építő hatással. Ezért a kutyáim az otthonunkban velünk élnek bizonyos határok között. Nem mehetnek be minden helyiségbe (pl. hálószobába, gyerekszobába). Természetesen a szülő anyának és a megszületett kölyköknek külön helyet biztosítok, hogy nyugodtan gondozhassa a kicsiket.

Milyen időtartamban, időbeosztásban dolgozik?

Ez a szakma 24 órás ügyeletet jelent. Nem lehet elválasztani a hétköznapokat és a hétvégéket, hiszen a kutyák velünk élnek, mindig oda kell figyelni rájuk. Napi törődést igényelnek.

Jár-e a munka valamilyen megterheléssel?

Nem jár különösebb megterheléssel. De azért fárasztó a rendszeres napi takarítás. Néha megerőltető az is amikor szül egy kutya, mert ilyenkor fokozottabb figyelmet igényel, és esetleg egész éjszaka fent kell lenni mellette.

Mit szeret a szakmájában?

Szeretem benne, hogy önálló vagyok, nincs fönököm, nem mondja meg senki mit-mikor-hogyan csináljam (ez lehet néha hátrány is), és hogy otthon dolgozhatom kötetlen munkaidőben.
Azt is szeretem benne, hogy pl. a fedeztetetésnél kiválasztod az anyát és az apát -igyekszel a legjobbat választani, hogy szép és jó vérvonalú kölykök szülessenek- attól még a végeredmény esetleges, nem tudod mi lesz. Sikerült-e a fedeztetés, terhes lett-e a kutya, hány kiskutya fog születni, hány lesz fiú és hány lesz lány, egészségesek lesznek-e, fellép-e valamilyen komplikáció, lesznek-e olyan szépek hogy ki tudd őket állítani stb. Ez számomra mindig egy kihívást jelent, s ez maga a természet és a teremtés csodája.
Nagyon szeretem az állatokat, a kutyáimat (Szerintem e nélkül nem lehet tenyészteni.) Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy kutya egy élőlény és felelőséggel tartozunk érte! Ők mindig meghálálják a törődést, hiszen az ő szeretetük feltétlen, és ők legalább mindig ki is mutatják mennyire ragaszkodnak hozzánk.

Mi nyújt elégedettséget (sikerélményt) a munkája során?

Már magában az is sikerélmény, ha szép kölyköket tenyésztek. De legjobban akkor vagyok elégedett, ha a kiskutyáim a megfelelő gazdikhoz kerülnek és ha a vevők arcán látom az elégedettséget. Szeretem tudni hogy jó helyre kerülnek-e a kutyák, ez nagyon fontos számomra. Nagyon jó érzés amikor látom az új gazdik arcán az örömöt, hogy ők most boldog kutyatulajdonosok lettek. És jól esik az a tudat, hogy ezt az én általam tenyésztett kiskutyák okozták.
Persze az is sikerélmény amikor a szakma is elismeri, hogy jó és szép kutyákat tenyésztek. Tehát amikor megnyerek egy kiállítást, akkor is nagyon boldog vagyok.

Milyen tulajdonságok fontosak ehhez a szakmához?

Türelem, jó kézügyesség, gondoskodás, nagyfokú felelősségérzet, szeretet

Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez?

A Yorkshire terrier tenyésztése nem kötött iskolai végzettséghez. De nagyon kell ismerni a fajtát, a jellegének megfelelő tenyésztést, a kutya felépítését, a szakmai követelményeket. Ezt legjobban úgy lehet szerintem megtanulni, ha valaki mellett dolgozik ebben a szakmában. Hiszen a yorkik másfajta bánásmódot, törődést igényelnek. Érdemes elolvasni az ehhez kapcsolódó szakirodalmat is (nem csak az állatokról szólót, hanem orvosi könyveket is). Figyelemmel kell kísérni a szakmában terjedő híreket, újdonságokat.

Milyen tantárgyakat kell intenzívebben tanulnia annak, aki kisállattenyésztő szeretne lenni?

Biológia

Mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik kisállattenyésztők szeretnének lenni?

Mindenképpen vegyék figyelembe, hogy az állatok élőlények és felelőséggel tartozunk értük! Nem lehet úgy kezelni őket, mintha tárgyak lennének. Nagyon kell szeretni őket.