Szobafestő és mázoló, tapétázó

Épületek külső és belső felületét pl. vakolatát, finomítás, simítás után különböző anyagú festékkel (tapétával, falkárpittal) vonják be, továbbá festékkel vonják be az épületek nyilászáró szerkezetét, esetleg más fából vagy vasból (fémből) beszerelt elemeit.

Az interjút Vida Gergellyel készítettük.

Melyek a szakma főbb tevékenységei?

Nehéz erre válaszolni, mert ez tulajdonképpen három féle tevékenység típust takar a szakma: a festést, a mázolást, a tapétázást. Ezek nagyon hasonlóak, de mégis sokban különböznek egymástól. Ami mindegyik tevékenységnél közös, hogy mielőtt elkezdjük a munkát, fel kell mérni a terepet. Meg kell nézni, hogy öreg-régi-e a falfelület vagy a festetni kívánt rész. Mekkora területről van szó. Ki kell számítani mennyi anyagra lesz szükség. Azt is ki kell számítani mennyiért vállaljuk el ezt a munkát. Árajánlatot kell készíteni. Ha a megrendelőnek is megfelel, akkor csak ezután kezdődik el a tényleges munka.

Be kell szerezni a munkához szükséges anyagokat. Éppen ezért nem árt ismerni, mit hol lehet megvásárolni (olcsón-jó minőségűt). Össze kell gyűjteni az eszközöket, mire is lesz szükségünk (pl. hányas létrára, milyen ecsetekre…). Az a legjobb, ha van saját autód, mert ezeket nehéz másképp elszállítani a kívánt helyre.

A festés tevékenységei:
Először meg kell nézni milyen a felület, mert ez dönti el hogyan végezzük el a felület lekaparását (szárazon, vizesen), amikor ezzel készen vagyunk következik a felület glettelése. Úgynevezett glettvassal felvisszük a felületre a glettet. Majd lecsiszoljuk egyenletesre az egészet. Ezután kikeverjük a festéket a kívánt színre. Végül következik a felület festése. Többször átfestjük a felületet.

A mázolás tevékenységei:
Általában a mázolást ajtókon, ablakokon végezzük. Először le kell szerelni az ablakokat, ajtókat és felfektetni az állványra. Ezután le kell égetni a felületet (persze csak akkor, ha régi és van rajta festék réteg). Majd az egyenetlenségeket kigitteljük és lecsiszoljuk szép simára az egészet. Ezután következhet a mázolás, majd a lakkozás. Hagyni kell száradni mielőtt visszatesszük a helyére, mert különben megfolyik a festék. A mázolás nemcsak a fa, hanem az acél és a bádog felületeken is történhet.

A tapétázás:
 Első teendők a felület mosással való letisztítása, utána ha van rajta régi tapéta azt le kell kaparni. Azért hogy minél simább felületet kapjunk itt is le kell glettelni a falat. A tapétát méretre kell szabni, majd ragasztóval bekenni. Közben a felületet is kell ragasztóval kezelni. Majd felrakni a tapétát. Ügyelni kell arra, hogy hogyan lehet felrakni a tapétát (pl. milyen a szálirány, milyen a tapétatípusa, milyen mintájú a tapéta)

Milyen anyagokkal dolgozik?

palya_szobafesto_1.gif

Mivel a festés is lehet többféle (mészfestés, enyves festés, diszperzites festés) ezért többféle anyaggal is dolgozunk.

 • Oltott mész a mészfestéshez, meszes glett
 • Bécsi fehér por + budai föld (ez egy tégla nagyságú tisztított agyag) + enyv keveréke az enyves festéshez, ezt a keveréket is lehet színezni diszperziós színezőanyagokkal, kenőszappan (mivel az enyves festésnél szükséges hogy a felület sikamlós legyen, ezért kenőszappan ‘beeresztik’),
 • Diszperziós anyagok (pl. Héra, Limit, Diszperzit, Tilatex …)
 • Glettet készíthetünk pl tapétaragasztó és a modell gipsz keverékéből, rigipsz (legújabb és legjobb fajta szerintem) és víz keverékéből
 • Alapozó anyagok (különböző szinűek is lehetnek)
 • Faátvonó tapasz=gipsz
 • Zománc
 • Lakkbenzin vagy szintetikus hígító, zsíros hígító (lehet olajos beeresztő, lenolaj)
 • Ragasztó
 • Rigipsz
 • Tapéta
 • Festékek

Milyen gépeket, munkaeszközöket alkalmaz?

Elektromos gépek: hőlégfúvó, csiszológép, szórópisztoly
Különböző méretű létrák, mázolóbak, lakkállvány, spakli, glettvas, korongecset, laposecset, pipaecset, vödör, poroló, csiszolóvászon, csavarhúzó (ha le kell szerelni valamit), teddyhenger, festőhenger

palya_szobafesto_2.gif

Milyen a munkavégzés helyszíne, körülményei?

Ezen a területen tevékenykedők dolgozhatnak egy épületen belül és kívül egyaránt. Persze jellemzőbb a lakások, irodák, beltéri felületek megmunkálása. Megeshet az is, hogy állványon kell dolgozni. Fontos, hogy biztosítva legyen a megfelelő világítás.

Milyen időtartamban, időbeosztásban dolgozik?

Ahogy a munka megkívánja. Van úgy hogy előbb abbahagyhatjuk a munkát, mert már nem érdemes belekezdeni egy újabb munkafolyamatba. De sokszor megesik, hogy reggeltől késő estig kell dolgozni.

Jár-e a munka valamilyen megterheléssel?

Mivel sokat kell létrázni, igénybe veszi a lábakat és akinek tériszonya van, annak sem előnyös ez a szakma. Megterhelő lehet a kar, váll, derék számára is. Mivel sok helyen nincs fűtés ezért az izületek is eléggé igénybe vannak véve.

Mit szeret a szakmájában?

Látom a munkám eredményét. Szép lesz, ha elkészíti az ember. Amikor kész olyan tisztaság illat van, ez is jó érzés. Egy koszos, csúnya helységből valami szépet varázsolhatok.

palya_szobafesto_3.gif

Mi nyújt elégedettséget (sikerélményt) a munkája során?

Látom hogy másoknak is tetszik a végeredmény és meg vannak velem elégedve. (Amikor felveszem a pénzt, mások ‘díjazzák a munkámat’)

Milyen tulajdonságok fontosak ehhez a szakmához?

Szorgalom, akarat, kézügyesség, elhivatottság, pontosság, térelképzelés, jó szemmérték

Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez?

Szakmunkás végzettség

Milyen tantárgyakat kell intenzívebben tanulnia annak, aki szobafestő- mázoló, tapétázó szeretne lenni?

A számoláshoz, felméréshez, arányokhoz egy kicsit kell a matek és a kézügyességhez pedig a technika.

Mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik szobafestő- mázoló, tapétázó szeretnének lenni?

Szeressék a szakmájukat, mert különben nem ér semmit az egész és úgyis meglátszik a munkájukon, hogy nem szeretik csinálni. Szívesen csinálják azt, amit csinálnak.

palya_szobafesto_4.gif